AED

In Wilp-Achterhoek zijn meerdere AED's aanwezig, die kunnen worden gebruikt bij mensen met hartproblemen. Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een afwijkend hartritme. Het apparaat kan een elektrische schok toedienen om het hart weer in een normaal ritme te brengen.

Locatie AED's

De AED's in Wilp-Achterhoek zijn te vinden bij Veehandel Boerkamp Imp-Exp BV (Leemsteeg 12), Mechanisatiebedrijf Bonhof (Zonnenbergstraat 46, binnen) en Bonhof Verhuur (Zonnenbergstraat 36, buiten), Attero en Bosgoed Diervoeders. Deze laatste drie zijn 24 uur per dag beschikbaar. De AED bij Bosgoed Diervoeders is in 2008 door Stichting Dorpsfeest Wilp-Achterhoek beschikbaar gesteld aan de gemeenschap van Wilp-Achterhoek en hangt in het portaal aan de voorzijde van de winkel van Bosgoed. Het adres is Zwarte Kolkstraat 100, 7384 DE, Wilp-Achterhoek (Gld). De AED is geplaatst in een vorstvrije kast, die is voorzien van een pincode. Als u de AED nodig heeft kunt u bellen met het noodnummer 112. Er gaat dan gelijk een melding naar alle vrijwilligers in de buurt die kunnen helpen met een reanimatie. Zij ontvangen dan ook de pincode op hun mobiele telefoon. Tijdens werktijden kunt u ook altijd de medewerkers van de firma Bosgoed erbij halen. De mensen op het kantoor kennen de pincode ook.

AED certificaat

ABWA is verantwoordelijk voor de opleiding van de bewoners van Wilp-Achterhoek om de AED te gebruiken. Via ABWA hebben al bijna 50 mensen in Wilp-Achterhoek een reanimatie certificaat behaald. Ook u kunt voor een kleine bijdrage de reanimatiecursus volgen. Hiervoor kunt u contact opnemen met info@abwa.nl of via 06-55930932 (Bea Broekhof). 

Heeft u al een cursus gevolgd via bijvoorbeeld uw werk, dan vragen we u om u te registeren bij HartslagNu. Op deze manier krijgt u ook een sms-je als er hulp nodig is bij een reanimatie.